sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Artisaanitasoa

Ostin päivänä eräänä tuttavaltani kaksi hajuvesinäytettä, jotka kolahtivat ja kovaa vaikka kirpaisivatkin 4 € kappale. Minusta tuo on muuten aika suolainen hinta näytteelle, mutta menköön nyt tämän ainoan kerran.L'Artisan Parfumeur Premier Figuier - eau de toilette on vahva viikunatuoksu, vahvempi kuin monet parfyymit. Ainesosalistalta löytyy viikunanlehtiä, mantelimaitoa ja santelipuuta. Alkutuoksu on vehreä, voimakas ja  monimutkainen. Ei mielestäni tunkkainen, vaan luonnollinen. Tässä tuoksuu aidosti viikuna ja yrttisyys ilman synteettisyyden kovuutta, vaikka tuoksu sisältääkin synteettisiä ainesosia.

Tuoksu tavoittaa tunteen, että haistan oikean viikunapuun lehdet ja maan - aivan kuin olisin hetkeksi päässyt vehreään varjoon imppaamaan luontoa keuhkoihini. Silti eri tavalla kuin Honoré des Prés'n Bonté's Bloomissa, jossa maatuoksu oli alussa vahvempi ja hieman luotaantyöntävämpi. Premier Figuier ei ole yhtä makea kuin Escadan sokeriliemiseokset (joista monista pidän paljonkin), mutta tuoksun vihreys ja yrttisyys kietovat miellyttävästi tuoksuttelijan kesään. Olen haistavinani ripauksen makeutta, mutta silti tämä on enimmäkseen kuiva tuoksu eli sokeripisarat eivät tirskahtele tästä ohikulkijoiden tai omaan nenään. Jotenkin tuntuu siltä, että tämän tyyppistä tuoksua muinaiset druidit varmaan suosivat. Tuoksun kesto on myös hyvä eli monen tunnin kuluttuakin se on edelleen ihoon tarttuneena vahvasti kyydissä mukana. Tuoksun luoja on Olivia Giacobetti, jonka kykyä luoda monimutkaisia tuoksuja olen alkanut fanittaa.

L'artisan Parfumeur Premier Figuier Extreme - eau de parfum omaa samat ainesosat kuin EdT versio, mutta on paljon vahvempi. Se on muuten paljon sanottu, koska EdT menisi monella varmasti ensinuuhkaisulla parfyymikategoriaan. Pidän tästä paljon ja kesto on selvästi parempi kuin EdT:llä. Alkutuoksun melkein liian vahva konsentraatio piintyy ihoon kymmenen minuutin kuluttua vahvana viikunapuun ja yrttien tuoksuna. Mielestäni tämä on niitä harvoja tuoksuja, jotka yhdistävät mielikuvissa kaksi yllättävää ääripäätä: puunhalaaja hipin ja vanhemman, vahvoihin ja kalliisiin tuoksuihin mieltyneen keräilijän, joka hoitaa ostoksensa vain kaupungin parhaissa tavarataloissa.


Olen vähän kahden vaiheilla kumman näistä tuoksuista valitsisin mieluummin. Ehkä kuitenkin Premier Figuier EdT:n, koska se on näistä kahdesta raikkaampi, viikunan tuoksuessa enemmän aidolla voimakkuustasollaan tuoksun ollessa kuitenkin melko tymäkkä. Premier Figuier Extremestä erottaa viikunan kuitenkin voimakkaammin eli jos tuoksusta hakee maksimaalista kestoa ja pitoisuutta niin silloin EdP vie voiton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti