keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Take-away ekohajuvedet

Osallistuin lokakuun puolella ystävättäreni kanssa Nudgen tuoksu-tasting iltaan. Nudge on siis Helsingissä sijaitseva lifestyle-kauppa, jossa myydään muun muassa eettisiä vaatteita, ranskalaista Couleur Caramel -luonnonkosmetiikkaa ja tietysti aivan omaa luokkaansa olevia ekoparfyymeja.

Tarjolla oli luomukuoharia ja ECOCERT-sertifioituja Honoré des Prés -ekohajuvesiä, jotka ovat käsittääkseni unisex tuoksuja. Tuoksuttelimme koko Honoré des Prés'n valikoiman, josta olen ollut jo pidemmän aikaa kiinnostunut. Varsinkin yhdestä tietystä tuoksusta, jota olen aika ajoin katsellut sillä silmällä ja joka kotiutettiin illan lopuksi. Oli hauska kuunnella muiden osallistujien mielipiteitä ja mielikuvia tuoksuista.
Kuuluisa nenä eli tuoksujen suunnittelija Olivia Giacobetti on luonut kaikki muut sarjan tuoksut paitsi Honore's Tripin. Sitrustuoksut eivät kuulemma ole ollenkaan hänelle mieleen. Olivia on harvoja tunnettuja naisneniä maailmassa ja lisäksi tuoksumaailman freelancer, joka uskalsi panna maineensa likoon suunnitellessaan näitä tuoksumaailman erikoisuuksia, joiden asettamaa haastetta hän kuvaili maahantuojan mukaan "kuin tekisi kakkua ilman munia ja sokeria".
 Sitten itse tuoksuihin. Aloitetaan Eau de toiletteista...

Bonte's Bloom sisältää kuvauksen mukaan "uutteita ruohosta, auringonkukasta, eteläintialaisista kukista, villistä marokkolaisesta sinikamomillasta, tuoreista paraqualaisten sitruspuiden lehdistä, mehiläisten suosimien villikukkien terälehdistä ja ripauksesta valkoista iirisöljyä, jotka antavat aavistuksen 'vintage chiciä'. "

Tuoksu on hyvin mielenkiintoinen, monimutkainen ja erikoinen. Iiriksen haistaa heti, mutta muut osat jäävät mysteeriksi. Tunnustan, että hajuaistini ei ole erityisen tarkka erottamaan tuoksuja. Tästä tuoksusta tuli kuitenkin elävästi mieleen sisareni. Tämä on tarkoitettu siis hard-core-tuoksudiggarille (sisareni, heh), joka ymmärtää tällaisen hienostuneen kukkaniityn päälle. Alkutuoksun maa-haju lähtee nopeasti pois ja tuoksu paranee iholla.

Chaman's Partyssä on kuulemma kaikkein kalleimmat raaka-aineet, mutta itselle jäi siitä käteen vain voimakas savun ja tervan tuoksu. Tuli jokin saunatuoksu mieleen. Vitsailimme ystävättäreni kanssa, että tämän voisi ottaa mukaan Kuusamoon hyttyskarkottimeksi. Ehdottomasti anteeksipyytelemättömän ja voimakaspersoonaisen naisen tai miehen tuoksu. Jostain syystä mieleen nousee Miina Äkkijyrkkä.

"Parfyymi, jonka tuoksu todella huumaa ja jonka ainekset ovat huippusalaiset. Saa rakkauden kukoistamaan! Vetiver-ruohonjuurta Haitista, basilikan kruunuja Egyptistä, puutuoksuja Venezuelasta ja kuivattuja neilikoita Madagaskarilta - kauniisti toistensa tuoksuihin yhdistyneinä."

Honore's Trip on "voimakas cocktail puhtaita tangeriiniuutteita, Välimeren appelsiineja, mandariineja, sitruunoita, limettejä sekä Filippiineiltä poimittua tulista pippuria."

Tämä tuoksuu ihanille aidoille sitrushedelmille: limelle, appelsiinille, satsumalle ja sitruunalle. Tuoksu siirtyy nopeasti sitruksesta toiseen ja on ihanan kirpeä ja koukuttava, mutta tämä ei pysy iholla. Tämän ostaisin, jos kesto olisi parempi, mutta kun ei niin ei.Itselleni suurimmasta osasta tavaratalojen sitrusvivahteisista tuoksuista tulee mieleen arkisesti vain Fairy, joten tämä tuoksu oli todella positiivinen yllätys. Olisipa tästä parfyymi saatavilla. Tämä tuoksu on kaikkien janoisten sankari: Kari Grandi!

Nu Green on " kourallinen ohuen kiharaista minttua, kasteenraikasta ruohoa ja intialaisten kasvien myskiä, rakuunaa luostarin puutarhan pensaista... ja seetripuuta."

Minttu on alkutuoksussa voimakas ja tuoksu muuttuu nopeasti yrttimäiseksi. Tykkään, mutta silti vain ihan kiva. Arkituoksu. Tulee mieleen keittiöpuutarha tai vanhanajan apteekki.

Sexy Angelic on "hyppysellinen hemlokkipuun kukkia, hiven Kiinan angelikaa - mutta vain siemenistä - ja vielä vivahdus vastaleivottua Calisson-marsipaania Aix-en-Provencesta." 

Marsipaanin tunnistin ennen kuin minulle kerrottiin, että sitä on tässä tuoksussa. Tämä on makea ja kepeä tuoksu, mutta alkutuoksu on jotenkin pistävä. Ei noussut suosikiksi, vaikka alkutuoksun taituttua miellyttävä onkin.

...ja jatketaan parfyymeilla:

I Love Les Carottesin "raaka-aineena on mm. raikasta porkkanaa, appelsiinia sekä pehmeää Karibian vaniljaa."
  
Tuoksuu aivan porkkanalle ja  maalle. Itselleni tulee arki elävästi mieleen, koska pesen usein porkkanoita aterialle. Kesä ja multaporkkanat. Tämä tuoksu on hauska ja ennakkoluuloton. Haistan hippusellisen maata sydäntuoksussa. Omalla iholla tuoksu muuttuu hieman tunkkaiseksi.

Love Cocosta  "löytyy mm. korianterin lehtiä ja siemeniä, kookosmaitoa ja valkoista seetriä." 

Kookos tuoksuu viekoittelevalta, muttei liian makealta. Kiva trooppinen tuoksu, joka menisi kesätuoksuna, vaikka ruoassa en voi sietää kookosta. Tämä jakoi mielipiteitä niin kuin kookos yleensäkin.

Vamp a NY on "sekoitus rommia, Bourbon-vaniljaa ja tuberoosaa."

Itselleni tulee mieleen jokin rommikarkki ja Karibia. Tuoksu on ihana ja se kestää hyvin iholla. Itse asiassa paremmin kuin moni synteettisistä tuoksuistani. Tämä tuoksuu hyvältä heti, vaikka onkin melko huumaava. Tästä tuoksusta tulee raukea ja tyytyväinen olo vähän samaan tapaan kuin kunnon kahvin ja mokkapalan jälkeen, sans regret. Sopii karkkilakkoon, sillä tämä tuoksu tyydyttää pahimman makeannälän. Sanomattakin selvää, että vamppi vei jalat alta...hyvällä tavalla tietysti.

Vampista on muuten tulossa Nudgeen jouluversio. Tuoksu pysyy samana, mutta pakkaukseen on ilmeisesti tulossa jotain pientä muutosta ja pieni koru tuoksun mukana. Promokuvissa oli kunnolla blingiä, joten koru on varmasti vampeille mieleen. Itse en jaksanut odottaa jouluun asti, joten tyydyin vanhaan helminauhaani.

Tässä on oma nestemäinen rommikaramellini.

Saimme 10 prosentin alekupongin tuoksuihin ja saimme valita muutaman mininäytteen  tuoksuista. Itse valitsin Tripin, Nu Greenin ja Sexy Angelicin. Täysikokoinen 50 ml Vamp a NY maksoi alennuksen jälkeen 68,40 euroa ja se on kallein tuoksu, jonka olen itse ostanut.

Tuoksu-tasting oli todella mukava ja lämminhenkinen tapahtuma ja ihmiset rentoutuivat innostuttuaan tuoksuttelemaan. Maahantuoja oli mukavan innostunut ekologisuudesta, eikä tuputtanut ostamaan mitään, vaan rauhassa sai katsella ja tuoksutella. Itseäni kiinnosti hajuvesien säilyvyys pullossa. Kahta vuotta lupailtiin, kunhan pullo pysyy poissa valosta ja korkki tiukasti kiinni. Älkää muuten koskaan säilyttäkö hajuvesiänne kuumassa kylpyhuoneessa tai valossa. Lopuksi pieni vinkki ekotuoksuihin hurahtaneille: jos huono pysyvyys ketuttaa, etkä millään jaksa kantaa laukussa koko pulloa mukana, niin nuo minituoksut on helppo täyttää yksinkertaisesti vetämällä korkki pois ja suihkimalla sinne muutaman kerran ja laittamalla korkki takaisin kiinni. Tulee edullisemmaksi kuin Travalon ostaminen. Honoré des Prés'tä myy ainakin Nudge, Greenlips ja Hyvinvoinnin tavaratalo.

2 kommenttia:

 1. Hei, bongasin sinut lukijoistani.
  Taidettiin olla samassa tastingissä?
  Oli kyllä tosi mukava tapahtuma, toivottavasti vastaavia tulee vastaan jatkossakin!
  Minä en ole noista löytänyt oikein täysosumaa, mutta se maantuoksu on kyllä jotenkin tosi kiehtova. Ehkäpä sarjan tulevissa tuoksuissa olisi jotain kivaa :)

  VastaaPoista
 2. Niin muuten oltiin. Ekotuoksuissa yllätti juuri se, miten aidoilta ne tuoksuivat verrattuna synteettisiin tuoksuihin ja monessa tuo maan vivahde nousi hetkellisesti esiin.

  Toivottavasti sarjan parfyymipuoli kasvaa, niin olisi kestäviä ekotuoksuja mistä valita. Ehkä sitten tuoksuvalikoiman kasvaessa tosiaan löytyisi uusia helmiä.

  VastaaPoista