maanantai 20. toukokuuta 2013

Compacts and Cosmetics

Monet varmasti seuraavat englantilaista maskeeraaja-kauneusgurua Lisa Eldridgeä Youtube:sta. Hän on tehnyt yhteistyönä historioitsija Madeleine Marshin kanssa kaksi videota, joissa läpikäydään kosmetiikan historiaa ja erilaisten tuotteiden suosiota eri vuosikymmeninä ja jopa eri vuosisatoina.






Videoissa mainittu Madeleine Marshin kirja jäi kiinnostamaan ja niinpä tein kirjastolle hankintaehdotuksen teoksen hankkimiseksi ja muutamien kuukausien päästä huomasin ilokseni, että kirja oli saapunut sinne. Pakko nyt kehua, miten älyttömän hieno kirjastojärjestelmä meillä Suomessa on!




Compacts and Cosmetics: Beauty from Victorian Times to the Present Day-kirja on mielestäni yleiskattava teos kosmetiikan historiasta länsimaissa. Alussa on lyhyt kappale antiikin ajoista, josta siirrytään suoraan viktoriaaniseen aikaan (v. 1937-1901) ja kauniiseen aikaan (la Belle Époque), jolla viitataan aikaan ennen ensimmäistä maailmansotaa (v. 1890-1914). Tämän jälkeen käydään läpi kronologisesti vuosikymmenet aina 1920-luvulta nykypäivään asti. Lopuksi käsitellään lyhyesti asioita, joita vintage-kosmetiikan keräilijän tulee ottaa huomioon, kuten mitkä seikat alentavat tai nostavat tuotteen arvoa, ja mitkä tuotteet ovat keräilijöiden keskuudessa haluttuja.

Kirja on kirjoitettu erittäin asiapitoiseksi ja jokaisella vuosikymmenellä keskitytään siihen, mitä uusia tuotteita tuli naisten ja miesten saataville ja kuinka muoti, asenteet, arvot, talouskasvu, lama ja sota vaikuttivat eri tuotteiden kysyntään. Koska kyseessä on kulttuurihistoriaa käsittelevä kirja, Marsh käsittelee myös sitä miten naisten asema yhteiskunnassa heijastui eri aikoina kosmetiikan käyttöön: miten ollaan päästy tilanteeseen, jossa huulipuna assosioidaan ennemminkin johtajiin kuin prostituoituihin.

Hauskan lisän kirjaan tuo se, että eri aikakausien markkinointistrategioita ja julkkiksia käsitellään sujuvasti osana ajankuvaa. Kirjan kuvitus tukee tekstiä ja eri kappaleet muodostavat selkeän kokonaisuuden, jossa kosmetiikkaa käsitellään itsestäänselvänä osana historiaa ja esiäitiemme ja -isiemme elämää. Saamme vastaukset sellasiin kysymyksiin kuin mitä käytettiin korvaamaan nailoneita toisen maailmansodan aikana, kuka aloitti rusketustrendin, milloin ja miksi laihdutusbisnes lähti kukoistamaan, milloin puuterirasioista tuli kertakäyttötavaraa, milloin luonnonkosmetiikan perään ensimmäisen kerran huokailtiin, miksi kosmetiikan hallussapito oli miehille vaarallista ja millaisia kosmetiikkapakkauksia kultasepät aikoinaan valmistivat.

Kirja sopii mielestäni kaikille kosmetiikasta, kauneudenhoidosta ja historiasta kiinnostuneille ja toimii pätevänä yleisteoksena länsimaisen kosmetiikan historiasta ja kehityksestä. Voin hyvin nähdä tätä kirjaa käytettävän oppimateriaalina, sen verran hyvä tietopaketti on kyseessä! Kirjassa on myös kattava asiahakemisto. Kirja on englanninkielinen, mutta mielestäni erittäin yleistajuisesti kirjoitettu eli erikoissanastoon ei jää helposti jumiin. Itse ahmin sen parissa kolmessa päivässä ja nautin Marshin neutraalista kertojanäänestä, joka keskittyy rakentamaan selkeää yleiskuvaa siitä, mitä eri aikakausien ihmiset ovat halunneet kosmetiikaltaan, mihin hintaan, keitä naiset ovat ihailleet ja imitoineet ja mitä asioita ulkonäössä on haluttu korostaa ja mitä peittää.

Annan kirjalle täydet kymmenen pistettä ja papukaijamerkin. Mainitsen vielä, että kirja ei keskity meikkityyleihin tai meikkauksen opettamiseen (vaikka sellaiset eri tyylit kuin punk ja goottikulttuuri käsitellään erikseen), vaan kertoo lukijalleen millaisessa maailmassa ja asenneilmapiirissä menneisyyden naiset ja miehet ovat kosmetiikkaansa käyttäneet ja miten tämä vaikuttaa nykyhetkeen ja käsityksiin kauneudesta - muun muassa leluihin.

Arvaatteko muuten mikä oli 1980-luvulla tärkein esine naisen käsilaukussa? Huulipuna kenties tai puuterirasia? Ei, kyllä vastuullinen nainen muisti ottaa aina kondomit mukaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti